Jučer smo, 19.06., u prostoru delničke knjižnice dobili niz vrijednih informacija i stekli nova znanja o raku dojke. „Zdravlje dojki – prevencija i rano otkrivanje raka dojke“ , informirala nas je Primarijus Svjetlana Gašparović Babić dr.med., specijalist javnog zdravstva.
Grafičkim prikazima i jednostavnim riječnikom, prezentirala je rast zločudne tvorevine i načine na koje se širi, kako se liječi, koji su rizični čimbenici za nastanak raka dojke, i što je najvažnije kako na vrijeme otkriti. Naglasila je da se terapije i načini liječenja od čovjeka do čovjeka razlikuje, da se primjenjuje individualna terapija i da svaki organizam reagira drugačije.

Nacionalnimpreventivnim programom ranog otkrivanja raka dojkepoziva se oko 300.000 žena. Odaziv je narazini RH oko ili malo više od 60 %. Danas, nakon uvođenja probira, udio novootkrivenih karcinoma dojke u lokaliziranom stadiju u dobi od 50-69 godina je 60-70 %, a prije uvođenja programa probira je taj udio niskih 40%. Pozitivne učinke provedbe programa pokazuje i smanjenje mortaliteta od raka dojke za 15 do 20 %.

Preko 70 % žena s dijagnosticiranim rakom dojke nema poznate rizične čimbenike pa se smatra da su sve žene pod rizikom za nastanak raka.

Važnost samopregleda, preventivni programi doprinose ranom otkrivanju raka dojke. Dr. Svjetlana upoznala prisutne sa vanjskim izgledom raka dojke kako bi ga građanke mogle prepoznati i pravovremeno reagirati.
Predavanje je zaključila s porukom da se ova vrsta raka može se prevenirati i uspješno liječiti te pozvala žene da se odazovu na poziv Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Punu podršku ženama pruža i udruga Nada iz Rijeke i Liga protiv raka PGŽ kojima se goranke mogu javiti i dobiti punu podršku i potrebene informacije. Predavanju su prisustvovale Ivana Lohinski Babić, predsjednica udruge Nada i ostale članice Udruge i onkologinja Ira Pavlović-Ružić, dr.med., predsjednica Lige protiv raka PGŽ.

Ovim putem pozivamo žene, goranke, koje imaju nedoumice, dodatna pitanja mogu se obratiti udruzi Nada na tel 051 371 062 ili 097 613 9715. Za dodatnu poršku ženama i njihovim obiteljima mogu se obratiti i Crvenom križu Delnice u Savjetovalište IZVOR.

Sudeći po reakcijama prisutnih, i po završetku predavanja neformalnim razgovorom prisutnih, predavanje je bilo zanimljivo i poučno. Sudionici su i dobili obrazovno – promotivne materijale o navedenim temama.

Organizatori:

  • Liga protiv raka Primorsko – goranske županije
  • Liga protiv raka Primorsko – goranske županije – podružnica Gorski kotar
  • Gradsko društvo Crvenog križa Delnice
  • Udruga Nada
  • Hrvatski zavod za javno zdrastvo PGŽ
Skip to content