Gradsko društvo Crvenog križa Delnice provodi brojne programe za djecu i mlade. U suradnji s Hrvatskim Crvenim križem provodimo program „Sigurnosti na vodi“ Službe spašavanja života na vodi i ekološka zaštita priobalja. Ove školske godine, 2022./2023. provodili smo programe:

 • Kodovi sigurnosti na vodi,
 • Junior spasioc,
 • Škola plivanja.

Troškovi dosadašnje provedbe navedenih programa iznose 2.500,00 eura, čime se financirao trošak najma bazena, trošak prijevoza djece, organizacija i provedba programa Sigurnost na vodi, organizacija natjecanja u plivanju te svi ostali troškovi koji proizlaze iz same provedbe projekta kao što su marenda te osvježenje u vidu vode i voća.

Kodovi sigurnosti na vodi ili Tko se boji vode! namijenjen učenicima 4 razreda osnovnih škola s ciljem podizanja svijesti kod djece o opasnostima i rizicima u i na vodi. U 8 radionica 93 učenika putem videoprojekcije upoznalo se s opasnostima tijekom kupanja, kako se trebaju ponašati na vodi, primjerice da ne plivaju najmanje jedan sat nakon ručka, da ne ulaze vrući u vodu, da ne skaču u vodu nepoznate dubine, da nikad ne plivaju sami, da plivaju u blizini spasilaca. Također, prikazuju im se primjeri, ako se uoči nekoga u vodi u nevolji, da odmah zatraže pomoć, a ako se njima dogodi nevolja da ostanu smireni, da plutaju na leđima i mašu jednom rukom za pomoć. Upoznavali su se sa likom i načinom djelovanja spasilaca, spasilačkom opremom, te morskom florom i faunom s naglaskom na zaštićene vrste. Sadržaj radionica povezan je s ponašanjem u slatkim vodama kojima obiluje Gorski kotar, a građani i djeca često tijekom ljeta odlaze na kupališta (Fužinarsko i Lokvarsko jezero, rijeka Kupa).

Junior spasilac je trodnevni tečaj koji ima svrhu upoznavanja mladih sa stvarnim poslom i vještinama spasioca za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola. Tečaj smo proveli u dvije grupe s 20 mladih koji su osim spasilačkih vještina stekli osnovna znanja pružanja prve pomoći. Stekli su znanja i vještine u vodi, vještine izvan vode Spasilačke službe i osnove pružanja prve pomoći. Osmero naše djece pozvano je u ljetni kamp u Novom Vinodolskom od 10. do 15. srpnja, što znači da su naši mladi pokazali zainteresiranost za spasilačku službu i uspješno savladali postavljene ciljeve i zadatke. Sami cilj tečaja je motiviranje i poticanje mladih za spasilačku službu, usvajanje spasilačkih znanja i vještina te usvajnje znanja iz laičke prve pomoći.

Škola plivanja ili Tečaj usvajanja i poboljšanja plivačkih sposobnosti namijenjen je učenicima četvrtih razreda osnovne škole s ciljem usvajanja i poboljšanja plivačkih sposobnosti djece. Tečaj se provodio tijekom pet dana, ukupno deset sati po grupi kojim je bilo obuhvaćeno 58 djece naših škola. Djeca su stjecala znanja i vještine različitih tehnika plivanja, vježbe disanja , gledanja pod vodom te ronjenja. Obuhvaćenje su i metodičke vježbe skoka na glavu. Prema potrebi djeca su koristila plutajuće rekvizite (daska za plivanje, spužvasta cijev). U sklopu škole plivanja provedeno je i natjecanje u plivanju učenika osnovnih škola, a sudjelovalo je 74 učenika.
Na jesen je predviđeno petnaest dana odnosno 30 sati Škole plivanja. U dogovoru s školama preostali dio predviđenih sati odraditi će se u prvom obrazovnom razdoblju školske 2023./2024. godine. S ciljem kvalitetnijeg provođenja programa Škole plivanja, s učiteljima TZK provesti će se testiranje vještina plivanja djece i mladih u svim školama Gorskoga kotara. Time bi se dobili egzaktni podaci o broju djece plivača odnosno neplivača čime bi se za sljedeću godino izradio novi program, a u svrhu što boljeg ostvarivanja cilja Škole plivanja.

Provedbu progama Sigurnost na vodi u potpunosti financira Hrvatski Crveni križ Služba spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja. Program ne bi bio uspješan bez izuzetne suradnje osnovnih škola Gorskoga kotara:

 • OŠ Frana Krste Frankopana, Brod na Kupi,
 • OŠ Ivana Gorana Kovačića, Delnice
 • OŠ Rudolfa Strohala, Lokve
 • OŠ Ivanke Trohar, Fužine
 • OŠ Mrkopalj, Mrkopalj,
 • OŠ dr.Branimira Markovića, Ravna Gora,
 • OŠ Brod Moravice, Brod Moravice,
 • OŠ Skrad, Skrad

Tijekom školske godine 2022./2023. iz ukupno 8 Osnovnih škola programima Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja obuhvaćeno je 172 djece i mladih.

Zahvaljujemo se na izuzetnoj suradnji školama i njihovim djelatnicima na pomoći u provedbi programa.

Skip to content