Suradnjom Gradskog društva Crvenog križa Delnice, HCK i Društava Crvenog križa Primorsko-goranske županije Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite, svake godine pa tako i ove školske godine organizirali smo za učnike VIII. razreda osnovnih škola Gorskog kotara tečaj JUNIOR SPASILAC. „Junior Spasilac“ je trodnevni tečaj koji ima svrhu upoznavanja djece sa stvarnim poslom i vještinama spasioca. Tečaj je namijenjen za polaznike sedmih i osmih razreda koji su dobri učenici i dobri plivači. Tečajem su obuhvaćene cjeline iz prve pomoći i spasilačkih vještina. Zadnji dan tečaja polaže se ispit kako iz teoretskog dijela, tako i praktičnog.

Sudjelovali su učenici OŠ Ivanke Trohar, Fužine (4 učenika) i OŠ I.G.Kovačića Delnice (6) učenika.

Učenike je iz prve pomoći educirala naša volonterka Nives Kljajić, a iz spasilačkih vještina Ivan Uravić, koordinator Službe spašavanja Primorsko – goranske županije.

Početkom 1996. godine Hrvatski Crveni križ postao je punopravni član Međunarodne federacije za spašavanje života na vodi (International Life Saving-Federation – ILS). Nakon primitka u članstvo, Hrvatski Crveni križ započeo je s ustrojem Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja u Hrvatskoj.

Članstvom u toj svjetskoj organizaciji Hrvatskom Crvenom križu omogućeno je sudjelovanje u izradi i primjeni svjetskih i europskih standarda kad je riječ o spašavanju iz vode i prevenciji nesreća na vodi.

Skip to content