Posljednje srijede u veljači obilježavamo Dan ružičastih majica kojim se na simboličan način želi skrenuti pozornost na problem sve učestalijega vršnjačkog nasilja. Hrvatski sabor je 2017. godine proglasio taj dan Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja. I ove godine smo pozvali odgojno – obrazovne ustanove Gorskoga kotara na suradnju.

Zahvaljujemo se na podršci školama iz Delnica, Lokava i Broda na Kupi te njihovim djelatnicima.


Učenici Srednje škole Delnice uz podršku prof. Mirne Bogić

Ja mislim da najbolje rješenje može biti to da se sami i jedni druge naučimo da ne treba osuđivati ljude na temelju ničega jer svatko vodi neku svoju bitku u sebi koju mi možda ne vidimo i ako nismo potpora jedni drugima onda je samo još gore. Također mislim da ljudi općenito nebi trebali tražiti razloge da govore nešto loše jedni o drugima i “zlostavljaju” se na bilo koji način jer nitko to ne zaslužuje.

LP

Dobar dan!

Obilježio bi dan tako što bi zagrlio meni bližu osobu (npr. prijatelja) za koju vidim da joj je potrebna podrška u trenucima nesigurnosti.

Smatram da bi bilo ucinkovito kada bi se u svakoj srednjoj te osnovnoj skoli na danasnji dan ucenicima pustao edukativni film o danu ruzicastih majca kako bi sto vise mladih bilo upuceno u to o cemu se zapravo govori. Takoder, ako je skola u mogucnosti skupljati donacije za oboljele koji si nisu u mogucnosti platiti terapiju u smislu da djeci ,,prodaje” ruzicaste majce smatram kako bi to bila jako lijepa gesta ili nesto u smislu da se kupe obićne bijele majce i onda ih ucenici uz pomoz profesora na nekoj radionici obojaju u rozo pa ih potom prodaju, a sve prikupljene novce doniraju.

Mislim da je takva radionica nesto sto ispunjava srca i uci nas raditi dobra djela.

MI

Dobar dan

Ja mislim da bi se vršnjačko nasilje moglo smanjiti tako da se u školama više priča sa učenicima, na način da se barem jednom tjedno sjedne sa njima i priča o njihovim problemima, ukoliko bi oni uopće htjeli sudjelovati u tome. Također mislim da je važno reći da djeca u osnovnoj i srednjoj školi još nemaju potpun svoj stav te mislim da je vrlo važno da ih se u školama na to potiče. Mislim da bi im to moglo pomoći na način da ne rade sve kao što rade i ostala djeca jer je to “fora” ,nego da mogu izraziti svoj stav i mišljenje, tada bi se smanjilo to nasilje i maltretiranje.

Obući se u rozo, organizirati nekakvu radionicu sa pisanjem poruka podrške…

DT

DAN RUŽIČASTIH MAJICA – DAN BORBE PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA obilježili su i mališani na Pričaonici priča u Gradskoj knjižnici Janet Majnarich.

Nakon pročitane priče „Zatvori knjigu nasilja!“ o dječaku kojega je Knjiga nasilja PROGUTALA (a ta knjiga proguta svakoga tko čini nešto loše, pazite da i VI ne uđete u nju!), mališani su zaključili da je dobro dobar biti i da se dobro – dobrim vraća!

„Ne govori ružne riječi!“
„Ne tuci se!“
„Ne rugaj se!“
„Ne viči!“
samo su neke od pouka na ružičastim majicama koje su sami izrezali, i koje će pokazati i svojim vršnjacima.

Najviše su ih oduševili ružičasti baloni, pa veseloj dječjoj igri jučer nije bilo kraja…

Skip to content